Εκπαιδευτικές δραστηριότητες
«Οι πολλαπλές διαδρομές της επιθετικότητας στην εφηβεία»
Στη σύγχρονη καθημερινή κλινική μας πρακτική ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη, ποιοτικά και ποσοτικά, σταθερή κι αυξανόμενη πρόκληση αντιμετώπισης περιστατικών “διαταραχών συμπεριφοράς” τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό-συλλογικό επίπεδο. Το φαινόμενο αφορά κυρίως τους εφήβους και χαρακτηρίζεται από νέες εκφράσεις βίας, συχνά πολύ σοβαρές, που στρέφονται τόσο προς το ίδιο το υποκείμενο όσο και προς τον Άλλον.
Στην εφηβεία από την έντονη βιολογική μεταβολή που επέρχεται με την ήβη, οι ενορμήσεις της σεξουαλικότητας και της επιθετικότητας επανέρχονται στο προσκήνιο με ιδιαίτερη ένταση και σημασία για την διαμόρφωση τελικά της ταυτότητας του ατόμου. Η διαδικασία για την ενηλικίωση είναι μακρά και δεν γίνεται «εκ του μηδενός». Συνοδεύεται από την ιστορία της παιδικής ηλικίας και αναμετράται με τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος (οικογένεια, κοινωνικοί θεσμοί, ιδεολογία)
Το θεωρητικό και κλινικό ερώτημα που αναδύεται σήμερα είναι: τι έχει αλλάξει και η φυσιολογική διαδικασία της πορείας προς την ενηλικίωση τείνει να κυριαρχείται από την βία και τη διαστροφή;. Η επιθετικότητα «οδηγείται» στη παθολογία της βίας και η σεξουαλικότητα στην αλληλεπίδραση της με αυτήν, ολοένα και περισσότερο υποτάσσεται στις βίαιες εκφράσεις της και «οδηγείται» στη παθολογία της διαστροφής.
Η επικράτηση της βίαιης έκφρασης της επιθετικότητας με τις πολυποίκιλες εκφράσεις της τόσο στο ατομικό – υποκειμενικό όσο και στο συλλογικό – κοινωνικό πεδίο και στη μεταξύ τους αλληλεπίδραση επιβάλλει την διεπιστημονική συνεργασία και κατανόηση.
Με αυτές τις σκέψεις προτείνουμε αυτό το σεμινάριο εργασίας με στόχο να συμβάλλουμε από την πλευρά μας στη διερεύνηση, εμβάθυνση, ανανέωση της θεωρίας και εντέλει στη κατανόηση της κλινικής αυτής πραγματικότητας ώστε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικότερα στις απαιτήσεις της.
Α. Αλεξανδρίδης, Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος, διδάσκων Ψυχαναλυτής της Γαλλικής Ψυχαναλυτικής Ένωσης (APF), της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας (ΕΨΕ) και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης (ΙΡΑ).
Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Ε.Κ.Π.Α.
Χ. Ανδρούτσος Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων. Διευθυντής του Τμήματος
Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων του Σισμανογλείου ΓΝΑ.
Ο. Θεμελή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης
Χ. Καραμανωλάκη, Ψυχίατρος, Επιστημονική Σύμβουλος Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Ψυχαναλύτρια, Διδάσκουσα Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΨΨ)
Ε. Κογιαννάκη, Νομικός – Επιμελήτρια Ανηλίκων/Προϊσταμένη Τμήματος Επιμελητών Ανηλίκων Αθήνας
Ι. Μαλογιάννης, Ψυχίατρος, Διδάκτωρ και ΕΔΙΠ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Επιστημονικά Υπεύθυνος Ειδικού Τομέα Διαταραχών Προσωπικότητας, Μονάδας Ψυχαναλυτικών Ψυχοθεραπειών & Νοσοκομείου Ημέρας Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Α΄ Ψυχιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.
Κ. Μπαζαρίδης, Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής, Διευθυντής Μονάδας Παιδιών και Εφήβων, Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών
Ευγενία Σουμάκη, Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλύτρια, τ. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Επιστημονική Διευθύντρια, Διαγνωστικής και Θεραπευτικής Μονάδας για το παιδί «Σπύρος Δοξιάδης»
Α. Στριγγάρης, MD, PhD, FRCPsych, Professor of Child and Adolescent Psychiatry, , Pro-Vice-Provost UCL Grand Challenge in Mental Health and Wellbeing, University College London, Co-Director Aim Lab, Consultant Psychiatrist Aim-Clinic, Senior Clinical Advisor at the Anna Freud Centre, Honorary Consultant Camden & Islington NHS Trust, Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α.
Α. Φωτίου, Κοινωνιολόγος, Δρ. Κοινωνικής Ιατρικής, Ψυχιατρικής-Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Επικεφαλής ερευνητής του Τομέα Επιδημιολογικών Ερευνών για τις Εξαρτήσεις και την Ψυχοκοινωνική Υγεία στον Πληθυσμό στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών & Ιατρικής Ακριβείας «ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ» (ΕΠΙΨΥ
Απευθύνεται σε ειδικευόμενους και ειδικούς α) ψυχιάτρους παιδιών κ εφήβων, β) ψυχιάτρους ενηλίκων, γ) ψυχολόγους δ) κοινωνικούς λειτουργούς, ε) σε άλλους ειδικούς από τον χώρο ψυχικής υγείας, με ενδιαφέρον στην εφηβεία.
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία έως 25 ατόμων, κατόπιν αποστολής αίτησης και σύντομου βιογραφικού, μέσω email στο ekthepsy@gmail.com
Συνολική διάρκεια Σεμιναρίου 16 ώρες,
4 συναντήσεις 4 ωρών, 10:00 – 14:00, ημέρα Σάββατο
Ημερομηνίες:
09/11 – 23/11 – 07/12 – 14/12 /2024
Τόπος διεξαγωγής:
ΕΚΘΕΨΥ: Σταδίου 16 κ Ελ Βενιζέλου, Νέα Σμύρνη, 17122
Κόστος συμμετοχής:
- Σύνολο του σεμιναρίου: 360 ευρώ (δίνεται η δυνατότητα καταβολής δόσεων)
- Δυνατότητα συμμετοχής σε μεμονωμένη ημέρα, μόνο κατόπιν διαθέσιμων θέσεων : 100 ευρώ
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης.
09/11/2024
ΒΙΟ-ΨΥΧΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ.
Εισηγητές: Α. Στριγγάρης, Κ. Μπαζαρίδης, Α. Φωτίου, Ε. Σουμάκη, Δ. Αναγνωστόπουλος.
Στο εναρκτήριο εισαγωγικό μάθημα θα συζητήσουμε για την επιθετικότητα στην εφηβεία στην βιοψυχοκοινωνική της ολότητα και για την διάκριση ανάμεσα στις φυσιολογικές και παθολογικές της εκφράσεις. Αρχικά θα παρουσιαστούν οι σύγχρονες απόψεις για τα αιτιολογικά μοντέλα στην επιθετικότητα, στη συνέχεια η ψυχαναλυτική-ψυχοδυναμική προσέγγιση μετά οι διαστάσεις του (κοινωνικού) περιβάλλοντος στην ανάπτυξη και την εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς και τέλος θα συζητήσουμε κλινικά με έμφαση στη διάκριση φυσιολογικής – παθολογικής επιθετικότητας στην εφηβεία
23/11/2024
Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ
Εισηγητές: Ι. Μαλογιάννης, Χ. Καραμανωλάκη, Δ. Αναγνωστόπουλος, Ε. Σουμάκη.
Στο δεύτερο τετράωρο θα παρουσιαστούν οι εκφράσεις της (αυτο)επιθετικότητας προς τον εαυτό και το σώμα με επίκεντρο τους αυτοτραυματισμούς και τις εκφράσεις επιθετικότητας στο δέρμα
07/12/2024
Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ
Εισηγητές: Α. Αλεξανδρίδης, Χ. Ανδρούτσος, Ε. Σουμάκη, Δ. Αναγνωστόπουλος.
Στο τρίτο τετράωρο θα παρουσιαστούν οι εκφράσεις της (ετερο) επιθετικότητας προς τον άλλον με έμφαση στην αλληλεπίδραση των ψυχολογικών και ιδιοσυστατικών χαρακτηριστικών του εφήβου και στην σημασία της μηχανισμού της εκδραμάτισης
14/12/2024
Η ΟΜΑΔΙΚΗ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
Εισηγητές: Ο. Θεμελή, Ε. Κογιαννάκη, Δ. Αναγνωστόπουλος, Ε. Σουμάκη
Στο καταληκτικό μάθημα του σεμιναρίου θα αναφερθούμε στις νέες μορφές βίαιων συμπεριφορών των εφήβων, το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης τους, την αύξηση της παραβατικότητας και σε κλινικά παραδείγματα που φωτίζουν την αλληλεπίδραση του κοινωνικού περιβάλλοντος με τις υποκειμενικές ψυχικές διεργασίες και τη σχέση των θεσμών αναμεταξύ τους (δικαστικό σώμα, αστυνομία, πρόνοια, εκπαιδευτικό σύστημα, υπηρεσίες ψυχικής υγείας).
Το αναλυτικο πρόγραμμα (τίτλοι εισηγήσεων, περιλήψεις και βιβλιογραφία) θα χορηγηθεί στους συμμετέχοντες.
Παρακαλούμε όπως επισυνάψετε μαζί με την αίτηση σας, σύντομο βιογραφικό σας.
Μετά την παραλαβή και των δύο, θα ενημερωθείτε μέσω γραμματείας για την αποδοχή σας στο σεμινάριο.
Μετά την αποδοχή σας, προκειμένου να κατοχυρωθεί η θέση σας, παρακαλούμε για την καταβολή προκαταβολής αξίας των εκατό ευρώ (100€) στον παρακάτω λογαριασμό:
Λογαριασμός Εθνικής Τράπεζας
IBAN: GR7101101560000015600653586
Δικαιούχος: Ελληνικό Κέντρο Θεραπείας και Εκπαίδευσης
Σας ευχαριστούμε πολύ
Η Επιστημονική Διεύθυνση ΕΚΘΕΨΥ
Πληροφορίες: Γραμματεία ΕΚΘΕΨΥ, κ. Χριστιάννα Σπετσιώτη, τηλ. 210 9373673