Θεραπευτικές υπηρεσίες
Ατομική ψυχοθεραπεία παιδιού & εφήβου
H ατομική Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Εφήβων είναι μια αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας για προβλήματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων. Προσφέρεται από εκπαιδευμένους ψυχοθεραπευτές παιδιών και εφήβων και είναι χρήσιμη για ένα ευρύ φάσμα συναισθηματικών δυσκολιών και προβλημάτων στη συμπεριφορά.
Πολλές φορές, παιδιά και νέοι με ήπια ή σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να αντιδρούν απέναντι στους άλλους, αλλά και σε καθημερινές καταστάσεις, με τρόπους που δεν κατανοούν. Τα συναισθήματά τους μπορεί να είναι έντονα και να εκφράζονται μέσω της συμπεριφοράς τους με τρόπους που δεν μπορούν να ελέγξουν. Ορισμένες φορές μπορεί να αντιδρούν σε συγκεκριμένα, γνωστά για την οικογένεια γεγονότα, ενώ, άλλοτε, οι δυσκολίες τους μπορεί να έχουν ξεκινήσει χωρίς προφανή αιτία.
Οι ψυχοθεραπευτές παιδιών και εφήβων επιδιώκουν να κατανοήσουν τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια των δύσκολων συναισθημάτων, συμπεριφορών και σχέσεων, για να βοηθήσουν τα παιδιά και τους εφήβους να κατανοήσουν τον εαυτό τους και τα προβλήματά τους. Παρατηρούν προσεκτικά τι επικοινωνεί ένα παιδί ή ένα νεαρό άτομο λεκτικά, μιλώντας για γεγονότα και εμπειρίες, ή μη λεκτικά, μέσω του παιχνιδιού, της ζωγραφικής και της συμπεριφοράς του.
Σκοπός της ατομικής ψυχοθεραπείας παιδιών και εφήβων είναι η ανάπτυξη και διατήρηση της σχέσης θεραπευτή-παιδιού/εφήβου, ώστε, μέσα από ένα ασφαλές και σταθερό πλαίσιο, να εργαστούν μαζί προς την κατανόηση συναισθημάτων και σκέψεων. Μέσα από τη σχέση αυτή, τα μπερδεμένα, φοβισμένα, ή θυμωμένα συναισθήματα σταδιακά μεταφράζονται περισσότερο σε λόγια και λιγότερο σε πράξεις. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά ή οι έφηβοι μπορούν να αρχίσουν να εκφράζουν συναισθήματα και σκέψεις με λιγότερο διαταραγμένους τρόπους, να αισθάνονται λιγότερο ανήσυχα και να αξιοποιούν καλύτερα τις σχέσεις τους και τις ακαδημαϊκές τους ευκαιρίες.
Η ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων μπορεί να διαρκέσει από μερικές συνεδρίες έως δύο ή και περισσότερα χρόνιαμ αναλόγως την περίπτωση και τις ανάγκες του κάθε παιδιού/εφήβου. Η διάρκεια κάθε συνεδρίας ορίζεται στα 45 με 50 λεπτά, ενώ η συχνότητα μπορεί να είναι από μία έως τρεις φορές και λαμβάνει χώρα πάντοτε στον ίδιο χώρο, σε σταθερή εβδομαδιαία βάση.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της είναι η ταυτόχρονη συμβουλευτική εργασία με τους γονείς/κηδεμόνες του παιδιού.