Θεραπευτικές υπηρεσίες

Διάγνωση

Η προσέγγισή μας
Ʃτο ΕΚΘΕΨΥ εφαρμόζουμε μια ολιστική και διεπιστημονική προσέγγιση στη θεραπεία και την υποστήριξη των ανθρώπων που απευθύνονται σε εμάς. Η διεπιστημονική μας ομάδα αποτελείται από ειδικούς ψυχικής υγείας, παιδοψυχιάτρους και ψυχολόγους, οι οποίοι συνεργάζονται στενά για να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Ʃτόχος είναι η εμβάθυνση στην κατανόηση του ψυχισμού του παιδιού/εφήβου και των αναγκών του. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, η διαδικασία της συνεργασίας μας μαζί τους συντελείται σε δυο στάδια.

 

Διαγνωστικό στάδιο
Όλες οι οικογένειες που απευθύνονται σε εμάς περνούν από το διαγνωστικό στάδιο. Ʃτόχος είναι η κατανόηση των αναγκών τόσο του παιδιού, όσο και της οικογένειας, ώστε να προταθεί το κατάλληλο θεραπευτικό πλαίσιο, αν αυτό κριθεί αναγκαίο και συγκροτείται από τα εξής στάδια:

• Λήψη ιστορικού
Κατά την λήψη του ιστορικού, που γίνεται παρουσία και των δύο γονέων (ανεξαρτήτως της οικογενειακής τους κατάστασης), τους δίνεται η δυνατότητα να περιγράψουν το αίτημά τους και τις ανησυχίες τους, και να δώσουν τις πρώτες σημαντικές πληροφορίες για το παιδί τους, απαραίτητες για τη μετέπειτα κλινική του εξέταση.

• Ψυχοσυναισθηματική αξιολόγηση
Το παιδί/έφηβος συναντάται με ψυχολόγο, χωρίς την παρουσία των γονέων. Ʃτόχος είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα επιτρέψει στο ίδιο το παιδί να μιλήσει για τις δικές του ανησυχίες. Η αξιολόγηση του γίνεται μέσω της κλινικής συνέντευξης, του προβολικού παιχνιδιού (για τα μικρότερα παιδιά) και των κατάλληλων ψυχομετρικών τεστ. Ʃε περίπτωση που προκύψει η ανάγκη, χορηγείται και ψυχομετρικό τεστ εκτίμησης του νοητικού δυναμικού. Η ψυχοσυναισθηματική αξιολόγηση του παιδιού/εφήβου διενεργείται σε σειρά συνεδριών, ανάλογα με τις απαιτούμενες ψυχομετρικές δοκιμασίες, και ολοκληρώνεται μετά από την αξιολόγησή τους από τον ψυχολόγο.

• Παιδοψυχιατρική εξέταση
Το παιδί/έφηβος συναντάται με παιδοψυχίατρο, αρχικά χωρίς την παρουσία των γονέων. Ʃτόχος είναι η παιδοψυχιατρική εκτίμηση των αναγκών του παιδιού/εφήβου. Επίσης, κατά περίπτωση, απαιτείται και η περαιτέρω ιατρική διερεύνηση από άλλες συναφείς ειδικότητες (παιδονευρολόγο, παιδίατρο) ή/και η διενέργεια ιατρικών διαγνωστικών εξετάσεων. Η ολοκλήρωση της παιδοψυχιατρικής εξέτασης γίνεται μετά την αξιολόγηση όλων των δεδομένων που έχουν προκύψει από την διαγνωστική διαδικασία.

• Ʃυνάντηση Ομάδας
Οι ειδικοί που αξιολόγησαν τις ανάγκες του παιδιού/εφήβου και της οικογένειάς του συναντώνται, προκειμένου να συζητήσουν τα αποτελέσματα, όπως αυτά προκύπτουν από συνάρτηση του ιστορικού, της παιδοψυχιατρικής εξέτασης και της ψυχοσυναισθηματικής αξιολόγησης.

• Ανακοίνωση
Ο υπεύθυνος ειδικός ψυχικής υγείας, όπως αυτός έχει καθοριστεί από την διεπιστημονική ομάδα, συναντάται με τους γονείς και ανακοινώνει τα αποτελέσματα της διαγνωστικής διαδικασίας, της ψυχοσυναισθηματικής εκτίμησης του παιδιού/εφήβου αλλά και την προτεινόμενη θεραπευτική παρέμβαση, όπου αυτή κρίνεται αναγκαία. Ʃτις περιπτώσεις εφήβων, καλείται και ο έφηβος να είναι παρών στην ανακοίνωση, σε περίπτωση που το επιθυμεί.


Στάδιο θεραπείας
Η θεραπευτική παρέμβαση που ακολουθείται από το ΕΚΘΕΨΥ είναι ενιαία και ταυτόχρονη, και απαρτίζεται από την ατομική ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία του παιδιού/εφήβου, τη συμβουλευτική εργασία με τους γονείς και την παιδοψυχιατρική παρακολούθηση.

Η συχνότητά τους εκτιμάται κατά τη διαγνωστική φάση, ανακοινώνεται στους γονείς και αποφασίζεται από κοινού, πριν την έναρξη της θεραπείας.

Η θεραπευτική ομάδα της κάθε περίπτωσης αποτελείται από τον παιδοψυχίατρο, τον ψυχαναλυτικό ψυχοθεραπευτή του παιδιού και τον ειδικό που συνεργάζεται με τους γονείς. Οι τρεις ειδικοί συνεργάζονται μεταξύ τους συστηματικά, προκειμένου να εξασφαλίζεται το ενιαίο της θεραπείας, χωρίς να παραβιάζεται η απαραίτητη διακριτότητα των διαφορετικών θεραπευτικών πλαισίων για το παιδί και τους γονείς.

Η πορεία της κάθε περίπτωσης παρακολουθείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από την ευρύτερη επιστημονική ομάδα του ΕΚΘΕΨΥ.

Scroll to Top